НОВИНИ

4 правила на разумното хранене

28 ноември 2022 10:00 | Коментари: 0
4 правила на разумното хранене

Бум на книжния пазар в САЩ направи книгата на американската актриса Кейт Хъдсън "Просто бъди щастлива. Измени се, без да се променяш”. Една от тайните на доброто самочувствие актрисата открива в разумното хранене. Според нея то се базира на 4 правила, цитирани от psychologies.ru.

«Доброто хранене е един от важните фактори за поддържането на връзка с тялото – пише Хъдсън. – С колкото по-чиста (близка до естественото състояние) храна се храним, толкова по-добре работи нашето тяло». Актрисата признава, че от личния си опит е разбрала: по време на дълги пътешествия или снимки, когато режимът й на хранене се нарушава, тя постоянно се чувства уморена и разбита и страда от главоболие. Кейт съветва да си водим дневник на храненето, за да следим за количеството и качеството на погълнатото. В началото това може да ни се стори сложно, но след две седмици става навик.

«Промяната в режима на хранене ще ви направи по-уверени в себе си и ще укрепи вашите интуитивни отношения с тялото, които са важни, за да живеете в атмосфера на доброжелателност, любов и радост. Това не е просто моден тренд. Избавяйки се от «лошата» храна в порциона и попълняйки запасите в тялото от онова, от което то се нуждае, вие ще му помогнете да възстанови естествените сигнали. След храна отново ще се чувствате сити и няма да страдате от спадове на настроението, които се случват, когато тялото е бомбардирано от нежелана храна», пише Кейт Хъдсън. Ето и нейните 4 правила.

Внимателно подбирайте храната!

Основа на вашия порцион трябва да станат плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите култури. Освен това актрисата призовава за отказ от преработена храна, заменяйки я с естествена. Преработената храна е по-калорична, съдържа опасни добавки и дава на организма по-малко полезни вещества.

Нашето тяло се нуждае от 4 основни групи хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати, мазнини и фибри, но източниците на тези вещества са важни. За да направите разумния избор, важно е да се придържате към следните правила:

– Яжте разнообразна храна. Включете в порциона зеленчуци и плодове с различни цветове – те съдържат различни минерали, витамини и фибри. Разнообразни трябва да са и източниците на белтъчини. Не не е необходимо да наблягате само на пилешко и телешко, добавете в храната си гъби, фасул, агнешко и тофу (соево сирене).

– Употребявайте местните продукти в съответствие с времето на годината. По-добре е да ги купувате от пазара или от местна ферма: има шанс да са с по-малко количество пестициди и консерванти, а главното е, че може да са съхранили по-голямо количество хранителни вещества.

– Наблегнете на зеленчуците. Американците предпочитат месо, макар че зеленчуците и зърнените храни, богати на фибри, насищат по-добре. При това не е необходимо да се отказвате напълно от риба, месо, както и от пилешко.

– Пийте повече вода. Тя ще ви помогне да се чувствате по-бодри и по-енергични. 8 – 9 чаши на ден е необходимият минимум. Билковият чай също е за препоръчване, добре е обаче да изключите газираните напитки, енергийните напитки и кафето. Алкохолът трябва да сведете до минимум.

Контролирайте порциите!

Не е задължително преди всяко хранене да грабвате калкулатора и да изчислявате калориите. «Постепенно ще свикнете да определяте на око количеството храна, от която получавате удоволствие – пише Кейт Хъдсън. – Ако порцията в ресторанта ви се стори прекалено голяма, не е задължително да изяждате всичко, особено когато вече не сте гладни».

И още няколко практически правила:• Протеини – достатъчната порция е с размер на дланта.• Скорбялни въглехидрати (ориз, макарони, картофи) – порция с размер на стиснат юмрук.• Зърнени храни – порция с размер на два юмрука.• Плодове и зеленчуци – порция с размер две длани.• Мазнини (авокадо, зехтин, фъстъчено масло) – порция с размер два големи пръста.

Важно: един основен прием на храна – това е една порция. Ако ядете пилешко със зеленчуци, пилешкото трябва да е половин длан, а зеленчуците – цяла длан.

Яжте често

Вече дълги години се водят спорове за това колко често трябва да се яде. Класическата диетология съветва това да се прави три пъти на ден, съвременните специалисти препоръчват да се добавят и две закуски, за да се поддържа необходимият баланс на захар в кръвта. Разбира се, всеки организъм е индивидуален. Кейт Хъдсън споделя навици, които са оптимални лично за нея.

• Закусвайте максимум 30 минути след ставане от сън.• Четири часа след закуската може да обядвате, а вечерята е задължителна, не я пропускайте. Допълнително е възможно да добавите две закуски – ядки и сушени плодове, свежи зеленчуци или крекери без глутен.• Последният прием на храна – не по-малко от два часа преди лягане.• Не яжте, гледайки телевизия или четейки нещо в интернет.

Подбирайте правилно съчетанието на ястията

Много важно е да се поддържа правилен киселинно-алкален баланс на организма (pH): за да се чувстваме добре, pH трябва да е леко алкален. Проблемът е в това, че повечето преработени продукти и някои непреработени предизвикват силна киселиннна реакция. Затова е важно да се яде повече алкална храна и по-малко киселинна.

Алкални елементи в организма се формират при по-засилена употреба на плодове, зеленчуци, ядки, семена, билкови чаеве. Киселини се формират при повече зърнени храни, бобови, месни, млечни продукти, а така също фаст фууд и преработени храни.

Когато ядем киселинна храна, на организма се налага да полага немалко усилия, за да възстанови киселинно-алкалния баланс. Затова в кръвта трябва да се появяват алкални минерали – калций, фосфор и магнезий. Ако алкалната храна е недостатъчна, тялото трябва да си набавя тези вещества от костите, зъбите и коремните органи. Това води до снижаване на имунитета, хронична умора, чупливост на зъбите и костите. Правилното съотношение на киселинната и алкалната храна трябва да е 20 – 40% към 80 – 60%, пише сп. "Анна".

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети