Мъжете се справят по-зле в стресови ситуации от дамите

26 март 2010 15:59 | Коментари: 0
Мъжете се справят по-зле в стресови ситуации от дамите

Мъжете търсят психологична помощ по-рядко от жените, въпреки че са далеч по податливи на стрес. Почти 70% от търсещите професионална помощ при психолог са жени. Според специалистите това не е изненадващо.

Дамите са по-склонни да признаят наличието на емоционален проблем и необходимостта от помощ при решаването му. За разлика от тях мъжете са склонни да отхвърлят и отричат, че са напрегнати и раздразнителни. По този начин те подтиснат душевната си болка, като посягат към алкохола, цигарите и наркотиците. Редица проучвания показват, че мъжете са три пъти по-силно зависими от спиртните напитки или наркотичните вещества. Стресът прави мъжете агресивни - 90% от случаите на тежки престъпления са дело на представители на силния пол.

Раздразнителността на мъжете често се обяснява с по-високата концентрация на тестостерон, което организмът им синтезира. Но половите хормони, колкото и да изграждат типичното по-агресивно поведение на мъжа, те нямат връзка с емоциите и реакциите при стрес. Определящо в тази ситуация е характерът, възпитанието, социалната среда и културните ценности.

Може да се приеме, че човешкият организъм е „програмиран“ да изразходва определено количество енергия, което да му осигурява нормална активност. При стресова ситуация организмът започва да функционира ускорено. Сърдечната дейност нараства, в кръвта постъпва допълнително количество захар, за да се осигури повишената нужда от енергия, зрението се изостря, дишането става неравномерно. Тези промени организмът „разчита“ като предварителен етап и подготвяне за действие, при който „вътрешният му анализ“ при усещане на добро здравословно състояние дава сигнал „готов за битка“ или „отстъпи“ с цел предпазване на здравето.

Стресът е реакция на организма срещу случващото се. Той може да предизвика хипертония, сърцебиене, болки в областта в корема, психични разтройства и т.н. Затова специалистите съветват състоянието да не се пренебрегва.

Хипертонията е състоянието, което може да се изчисли чрез уравнение: кръвопотокът по съпротивлението равно на артериалното налягане. Кръвопотокът представлява обема кръв, която сърцето изтласква при всяко свое съкращаване. Съпротивлението показва дали кръвта преминава през артериите лесно или трудно. Когато кръвопотокът или съпротивлението нарасне, артериалното налягане се повишава. Това състояние е твърде опасно за мъжете, твърдят специалистите и препоръчват на представителите на силния пол да вземат превантивни мерки и да овладеят стресовите ситуации преди те да са отключили сърдечносъдови заболявания.

При стрес хипоталамусът, който включва нервни центрове за регулиране температурата на тялото, апетита, водния баланс, въглехидратния и мастния обмен, кръвното налягане и съня, стартира определена последователност от действия, които определят поведение на отстояване на личната позиция или отстъпление. При реакция на стрес се наблюдава увеличаване на честотата на сърцебиене, което води до повишаване на артериалното налягане. Освен това при продължителен, хроничен стрес кръвоносните съдове се свиват в диаметър. В резултат на това се увеличава съпротивлението, което от своя страна води до допълнително повишаване на кръвното налягане.

Хроничният стрес или повтарящите се напрегнати ситуации влошават не само психичното състояние, но и повишават риска от диабет или язва на стомаха и дванадесетопръстника, водят до спад на нивото мъжки полови хормони, включително и тестостерон, и на защитните функции на имунната система. При това възможно е тромбоцитите да проявят по-висока склонност към слепване, което променя качествата на кръвта – появява се склонност към кръвосъсирване и в последствие риск от сърдечни нарушения.

По принцип след преминаване на стресовото състояние организмът възстановява равновесието в обмяната на вещества. При поддържане на постоянен стрес обаче организмът не успява да регулира отклоненията и определени отдели и системи продължават да работят на ускорен режим, което определя по-висока от нормалното концентрация на дадени продукти на организма и дисбаланс на обмяната. В резултат на това кръвното налягане се запазва високо и остава рискът от развитие на сърдечни заболявания, заболявания на храносмилателната система и други усложнения.

Етикети: стрес
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ СТРЕСА:

Час повече сън лекува кръвното налягане

Лягането един час по-рано помага за намаляване на кръвното налягане, установиха американски учени. » Прочети

Домашен лек за невроза

19.12.2011 / Евелина Арнаутска (Коментари: 0)

В домашни условия можем да си приготвим чудно лекарство, повлияващо симптомите на невроза, което да се използва самостоятелно или в комбинация с изписани от лекар медикаменти.

» Прочети

Стресът на работното място води до астма

25.05.2010 (Коментари: 0)

Стресът на работното място може да увеличи рисковете от появата на астматично заболяване с 40%, сочат данните от ново изследване на германски учени, пише британският вестник „Дейли Мейл“.

» Прочети

Все повече хора страдат от Синдрома на компютърния стрес

19.05.2010 (Коментари: 0)

Повредите на компютрите, бавното им зареждане или досадната намеса на компютърните техници при възникнал проблем пораждат у потребителите на персонални компютри така наречения Синдром на компютърния стрес. » Прочети

Зеленият чай предпазва човека от ежедневния стрес

Зеленият чай е изключително полезен за здравето на хората в това забързано и напрегнато ежедневие, в което те са подложени на въздействието на толкова многобройни вредни фактори.

» Прочети

Пет аромата, свалящи напрежението и стреса в края на деня

Има няколко подправки, които ухаят прекрасно и придават неустоим вкус на гозбите. » Прочети

Кариеризмът уврежда нервните клетки

Кариеризмът уврежда здравето. » Прочети

Масажи срещу стрес и депресия

Масажите са идеално средство за справяне със стреса и депресията. » Прочети

Спортът рано сутрин намалява стреса на работното място

29.04.2010 (Коментари: 0)

Упражненията сутрин намаляват стреса на работното място. » Прочети