Кърито предпазва от цироза на черния дроб
Съставка на подправката къри може да предпази черния дроб от цироза. До този извод са стигнали австрийски учени, съобщава агенция Райтерс.
Изследването е публикувано в Gut. По време на проучването си австрийците са извършили опити върху мишки, за да докажат, че екстрактът от използваната в кърито подправка - куркума, намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб.
Предишните изследвания показваха, че съставката, която дава на куркумата типичния яркожълт цвят, има антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат в борбата срещу болестите.
Някои изследвания сочат, че може да потиска туморите на рака, и хората, които ядат много къри, може да са по-малко податливи на болестта, макар че подправката губи тези си свойства скоро след поглъщането си.
Екипът, воден от Майкъл Траунър от Медицинския университет Граз в Австрия, е доказал, че добавянето на куркума към диетата на мишки с хронични възпаления на черния дроб намалява щетите, предизвикани от болестта.
Въпреки че изследването е в ранна фаза, учените казват, че екстрактът от куркума въздейства върху „няколко различни части от възпалителния процес“ и може да предложи „обещаващо лечение в бъдещето“. През 2007 американски изследователи казаха, че куркумата може да помогне за стимулирането на клетките на имунната система при болестта на Алцхаймер.