ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Топ 5 на удоволствията удължаващи живота

17 март 2010 20:03 | Коментари: 1
Топ 5 на удоволствията удължаващи живота

Всяко удоволствие, колкото и елементарно да ни се струва на пръв поглед, удължава живота, твърдят психолозите. Според тях диетите и физическата активност далеч не са единствените условия за вечна младост и дълъг живот. Ето петте удоволствия, които според специалистите биха ни накарали да се чувстваме щастливи и свободни до самия края на живота ни.

Любовта

Докато човек обича, се чувства млад и витален. Американски учени са изчислили, че любовта удължава живота средно с 5 години. Наблюденията на техни израелски колеги показват, че мъжете, които изпитват нежни чувства към дадена дама, страдат много по-радко от сърдечни заболявания в сравнение с техните връстници, които са се отдали на навика и безразличието. Според австралийският проф. Марк Коен само любовта към партньора прави нашия живот по-дълъг и щастлив. Той определя това чувство като нещо, което сякаш кара времето да спре. Според негови колеги пък самодоволните хора практически не са подложени на стрес и затова много по-рядко страдат от сърдечни заболявания.

Целувките

Хората, които често се целуват, също живеят средно с 5 години по-дълго. До този извод са стигнали британски учени. Според тях, когато се целуваме, в организма се активизират невропептидите, които регулират обмяната на веществата, повишават имунитета, подобряват паметта и дори регулират съня. Пулсът по време на целувка се повишава до 120 удара в минута, покачва се и кръвното налягане, изтласкването на кръвта снабдява клетките с повече кислород, изработват се ендорфини (хормоните на щастието), които ни помагат да гледаме положително на света. Организмът преживява малък стрес, но този стрес е полезен - той ободрява и тонизира.

Сексът

Това е най-приятното антиейджинг лекарство, особено когато чувствата са взаимни. Защото сексът укрепва сърцето. Изследвания, проведени в Ирландия, показват, че при мъжете на възраст 40-55 години, които правят секс 3 пъти седмично и по-често, вероятността от инфаркт и инсулт е 2 пъти по-ниска. Интимността е прекрасна профилактика и на диабета от тип II, който зачестява с напредването на възрастта. След оргазъм и при мъжете, и при жените се повишава нивото на инсулина и се подобрява въглехидратният обмен. В кръвта си сексуално активните хора имат с 30% повече антитела, т.е. имунната им система е по-силна. Затова и тези хора боледуват по-рядко. Сексът е добра профилактика и на депресията. По време на търкалянето в чаршафите се произвеждат ендорфини, които са естествен аналог на морфина. Сексът премахва болката при мигрена или артрит. По време на секс пулсът нараства до 150 удара в минута, а за половин час интимна близост се изгарят 200 калории. При редовен секс се увеличава количеството колаген в кожата, а това я прави гладка и я предпазва от бръчки.

Смехът

Още в древността хората са смятали, че пристигането на цирк в града носи много по-голяма полза на хората, отколкото цял керван с лекарства. Днес вече има редица научни доказателства за това, че когато се смеем, кръвоносните съдове се разширяват, а кръвното налягане спада с 10-20 мм. Затова често наричат смеха профилактика на инфаркта и инсулта. Освен това той подобрява имунитета. Потвърждение за това е фактът, че смехотерапията предпазва от различни широко разпространени вирусни инфекции като настинката и грипа, облекчава пристъпите на астма, отслабва болките при артрит, помага за добрия сън. Нивото на ендорфини и серотонин в организма на смеещия се се повишава - затова смехът е успешна профилактика и срещу депресията. Двеминутен смях е равностоен на 45-минутна почивка, твърдят учените. Смехът е полезен и за мозъка - при смеещия се човек двете мозъчни половини работят в идеален синхрон, т.е. сивото вещество може по-успешно да се справи с различните интелектуални задачи.

Мързелът

Има една от теориите за стареенето според която, колкото по-бавно протича обмяната на веществата в тялото на човек, толкова по-дълго живее той и толкова по-късно идва старостта. Всяко живо същество е надарено от природата с определено количество енергия. Колко по-бързо изразходваме това количество, толкова по-бързо остаряваме. Естествено, всичко зависи от това в какво темпо живеем. Вечното бързането, желанието да успеем във всичко и хроничният стрес водят до повече разход на енергия и до преждевременно състаряване. Затова мързеливците са далеч по-облагодетелствани в това отношение. Стига да не прекаляват с излежаването. Идеята е човек да си отделя достатъчно време за релаксация. Спортните занимания трябва да носят удоволствие, а не да пренапрягат тялото.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Panayot  |  Дата: 17.03.2010 23:20

Kefya vi se, kak uspyavate da namerite argumenti za vsichko :)

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети