Цинкът в месото и скаридите укрепва имунната система
Цинкът, освен да укрепва имунната система, може и да повишава активността на Т-клетките, които унищожават опасните вируси и бактерии. Това показва проучване на американски учени, което е публикувано в Journal of Leukocyte Biology.
Изследването е проведено с доброволци, разделени на две групи - едните са приемали цинк, а другите - плацебо. Взетите кръвни проби са тествани в лаборатория чрез симулиране на инфекция, за да се определи влиянието на цинка върху Т-клетките.
Резултатите показват, че цинкът е активирал в по-голяма степен имунните клетки в сравнение с плацебо групата. Този елемент може да осигури нов метод за повишаване на защитните функции на имунната система за превенция на инфекции, устойчиви на антибиотици, допълват учените.
Човек може да си набави цинк от стридите и червените меса. Пилешкото също го съдържа в достатъчно количество. Добър източник са бобовите храни и ядките.
Микроелементът е важен и за хората, които се занимават активно с умствена работа – ученици, студенти, научни работници. Цинкът пази възрастните хора от преждевременна склероза и старческо оглупяване. Значението на цинка за организма може да се сравни с това на желязото. Ролята му за нервната система е като тази на желязото за кръвта.