ИНТЕРВЮТА

Д-р Радина Денкова: Пушенето и солариумите състаряват жените с 5-10 години

4 март 2010 16:01 | Коментари: 5
Д-р Радина Денкова: Пушенето и солариумите състаряват жените с 5-10 години

Д-р Денкова, какво може да направи една жена за себе си преди да прибегне към услугите на пластичните хирурзи?

Естетичните процедури са нещо като вододел между обикновената козметична процедура и пластичната хурургия. Ако една жена иска да отложи лифнинга, трябва да помисли по-рано за това. Да превентира кожата си, т.е. да прави малки неща за лицето си, но редовно. Като се започне от ранна възраст.

Всяко момиче трябва да има ясна представа що е то хигиена на кожата. Говорим за тийнейджърките, които трябва да са запознати с особеностите на кожата на лицето си. Техните майки трябва да им обяснят как да се грижат за красотата си, с какво не бива да прекаляват и т.н. Ако те не могат да го направят, трябва да ги заведат на дерматолог, които да направи това. Защото едно момиче на 18-20 години няма нужда от крем за бръчки, а от хидратация.

Ако кожата е склонна към омазняване, момичето трябва да намалява чисто козметично секрецията. Както и редовно да се грижи за чистотата на кожата. Имам предвид измиване на лицето сутрин и вечер, както и посещаване на козметик или дерматолог веднъж месечно. Има момичета, които преминават безболезнено през периода на акнето, но и такива, при които е нужна специализирана помощ.

Ако трябва да обобщим казаното: между 20 и 30 години е важна хидратация. Дори да е мазна кожата, тя трябва да се хидратира. Защото отгоре остава суха, а отдолу натрупва себум. Създава се едно филмиране (запечатване) на кожата и дисбаланс.

А какво трябва да правят дамите след 30-годишна възраст, за да излеждат добре?

Между 30 и 40 години започва грижата за стягането на кожата. Тук вече може да се започне с мезотерапия с хиалуронова киселина, защото тя е най-доброто хидратиращо средство в дълбочина. Една молекула хиалуронова киселина има способността да привлича хиляда молекули вода. Това е един от най-силните хидратиращи агенти. Поставена под формата на мезотерапия, тя директно прониква в дълбочина. И само след три дни кожата става сияйна, свежа и стегната. Тя не е дехидратирана, сбръчкана или отпусната. Това за мен е една идеална процедура за поддържането на кожата в тази средна възраст.

Другото, което бих препоръчала, е превенцията с моно-, би- или триполярни радиочестотни вълни. Тя е много важна, тъй като ако една жена си прави един курс от 6 до 8 процедури веднъж годишно, тя ще стимулира колагена, а това е сигурна гаранция, че ще отложи значително във времето лифтинга.

Как старее кожата? Тя губи колаген, губи хидратация, променя цвета си от слънцето, тургорът и намалява. Когато няма колаген, които да поддържа горният слой на кожата, овалът на лицето се променя и започват да се образуват бръчки. Радиочистотните вълни навлизат дълбоко в кожата. Те са вид енергия, която се превръща в топлина. Именно тази енергиятдостига до т.нар. фибробласти, които се активират от топлината и започват да отделят колаген. Единственият проблем тук е, че ефектът не е моментален. Трябва да минат поне 5-6 седмици от последната процедура, за да може да се стимулира колагена, той да озрее и да образува тази мрежа, която поддържа кожата на лицето стегната. Добре е процедурата да се прави през 12-18 месеца.

Кога идва времето за първия лифтинг – между 40 и 50 години или по-късно?

След 40 години фотостареенето започва да проявява своите белези – неравномерен тен, наличието на повече пигментирани и депигментирани зони, разширени капиляри, малки бръчки около очите, задълбочаване на назолабиалната гънка, леко отпускане на овала и увисване в долната челюст. Тук може да се продължат процедурите с радиочистотни вълни, но съща така могат да се вкарат и фотоподмладяващите процедури, които изравняват тона на лицето. Ако радиочестотните вълни действат в дълбочина и водя до образуване на мрежа от колагенни влакна, то фотоподмладяването изчиства и изравнява тена на кожата. По този начин жената изглежда по-млада, а кожата й – здрава и сияйна.

От тук нататък започваме да включваме филъри с хиалуронова киселина, които запълват определени гънки и бръчки. В този период започва да се губи мастна тъкан, да се получават вдлъбнатини по кожата. Тя започва да се отпуска и да се появяват полусенки.

Ако при едно младо момиче лицето е един триъгълник обърнат с основата нагоре, то при възрастните дами – основата е долу, тъй като кожата се отпуска и се свлича по посока на челюста. Целта на всички процедури е да върне тъканите на местата им и да се повдигне обема на лицето. Тук има цял набор от средства – такива са например радиочестотните вълни, както Скулптрата (Sculptra) (моделира лицето и го подмладява с 10 години).

С множество инжекции в кожата се вкарват полимер на млечната киселина, който е основна съставка на организма и няма опасност да се развии алергична реакция, т.е. това не е перманентен филър, а продукт, който се резорбира. Самите частички, като се вкарат в кожата, започват да дразнят фибробластите и те мощно започват да отделят колаген. Така се запълват онези места по лицето, които са хлътнали в следствие изконсумираната мастна тъкан.

Тук е и времето на ботокса. Аз не съм склонна да го слагам на момичета преди 33-годишна възраст с цел превенция на бръчките. Той е подходящ за жени между 40 и 50 години.

Ботокса трябва да се поставя грамотно, т.е. когато се постави, трябва да се изчака той да подейства и едва когато ефективността му се изчерпи, да се постави нова доза. Аз дори бих препоръчала да се изчака една или две седмици, в които мускулите на лицето да се раздвижат преди поредната инжекция. Така лицето няма да е вяло и да се получи т.нар. восъчност на изражението.

При ботокса голямото изкуство е да се постави така, че той да не личи. Идеята е да те питат какво са ти правили на лицето, без да изглеждаш като мумия. Когато се прекали с ботоуксалицето изглежда като мумия.

Какви други съвети бихте дали на дамите, за да съхранят естествената си красота във времето?

Младите момичета не си дават ясна сметка, колко са вредни солариумите и излагането на слънце през лятото. Това рано или късно ще им донесе негативи във времето. Жените, които си пазят лицето, може би ще имат нужда от лифтинг след 50 години. Докато едно момиче, което ходи безразборно на солариуми и държи да има шоколадов тен през лятото, ще има нужда от тази процедура на 40-годишна възраст. Или иначе казано, онези които злоупотребяват със солариумите и слънцето, изглеждат с поне 5-10 години по-стари.

Тютюнопушенето също води до преждевременно състаряване. При пушене се получава се т.нар. вазоконстрикция – свиване на съдовете. Тези съдове започват да изпитват глад за кислород. Тъй като са свити те не могат да приемат нито кислород, нито хранителни вещества. Кожата губи руменината си и изглежда жълтеникава. Освен това тя се сбръчка много по-лесно. Най-безумната комбинация за мен е жената да пуши и да ходи редовно на солариуми. Подобно поведение на младите момичета, граничи с безумието.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (5)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: мезотерапия цени  |  Дата: 13.02.2015 17:07

От доста време се говори че тези солариуми изключително много състаряват кожата, но явно момичетата не ги е грижа за бъдещето им след пет години да речем.При едно постоянно ползване вече кожата се променя тотално и дори и да искаме няма как да си я върнем.Има толкова много други разкрасяващи процедури като с помощта на специален уред се насочва струя от 90 – 95 % кислород под налягане, което помага на кожата ни да стане по гладка и приятна, тоест по млада.Но след подобни солариуми не знам дали ще има ефект.Благодаря ви за статията.

Автор: Маргарита  |  Дата: 3.06.2013 00:20

Здравейте,Д-р Радина Денкова поздрави за хубавият ви сайт и полезните статиите в него.
Много ще съм ви благодарна,ако ми отговорите на E-MAIL отностно няколко въпроса които ме притесняват.
В момента карам курс на лечение с " роактуан" на 21 г. съм момиче висока 170 кг 52
преди месец започнах лечението 20 мл. казаха ми да го взимам на тази схема четно 1 хапче нечетно 2... .въпросът е обаче че дерматоложката която ми го предписа....е прекалено заета за да ми отгв на въпросите които изникнаха в последствие на лечението....което тя останови...и се надявам да ми помогнете.Моят проблем е... кисти...малки подкожни бели пъпки по лицето които тя нарече кисти....и от време на време имам червени гнойни пъпки....но въпросите ми са следните......
1- нормално ли е по време на лечението да ми избият още повече пъпки от колкото имах преди.. и до кога ще избиват усилено .?
2 лошо ли е ако ходя на козметик да ми ги чисти...защото само тогава изчезват тези бели подкожни,но пък от както пия лекарството много бързо ми се появяват също така и мн червени ми се появвиха....
за страничните ефекти съм запозната при мен за сега се наблюдава само пресъхнали устни,изсъхване на косата,на носа и леко и на кожата...както така съм и доста изнервена напоследък но нз дали е от лекарството,но от както го пия имам чувството че и влагалището ми е доста по сухо
3 тият въпрос е свързан с кръвните изследвания..какви по точно трябва да бъдат ..да си направя пълна кръвна к-на достатъчно ли е и през кой месец на лечението ми да ги направя
4 тият .....знам.. какво ще кажетено вманиачена съм по солариума до преди седмица ходех но сега мисля да го намаля поне един път в седмицата ще ходя до края на месеца..но след това заминавам на морето и ще работя на плажа.....тоест на слънце.....това фатално ли е .... смисъл били попречило на лечението или да го влоши...или единственият риск от това е да ми стане по суха и чувствителна кожата...... защото не мога да избегна работата а вече съм започнала лечението и не искам да го спирам
и последен въпрос надявам се да не съм ви натоварила........
нормално ли е кожата ми на лицето да се сбръчка и правилно ли са ми назначили лечението един ден една капсулка на др ден две....бих дошла лично да се прегледам при вас..но в момента нямам възможност.....няма да имам възможност да си направя и профилактичният преглед и нз какво да правя.
ще съм ви много благодарна,ако се отзовете на писаното от мен.
поздрави: Маргарита

Автор: didi  |  Дата: 19.03.2013 23:50

много полезни съвети! Благодаря!

Автор: Maria  |  Дата: 6.03.2010 00:29

Съветите са много полезни, систематизирани и добре поднесени. Аз също много благодаря за това интервю.

Автор: sesiliaa  |  Дата: 5.03.2010 06:10

D-r Denkova,blagodarq vi mngo za podrobnite komentari za grija za kojata.Vse pove4e trqbva da se akcentira varhu broblemite s pu6eneto i solariuma.V tezi saveti trqbva da se vslu6at nqkoi momi4eta,koito samo gledat da se napravqt po-4erni i si mislqt 4e po tozi na4in sa po-moderni i haresvani ot bogati 4i4kovchi,no sajelqvam za tqhnoto samozalagvane.Neka badem 4estni,nikoi maj nqma da haresa nqkakava bezumna izkustvena kukla i da q izbere za jena s koqto da si prekara jivota,za6toto tova ne sa samo klubove i bezmisleni partita

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 21)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 7) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети