Дали са полезни сушените плодове
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. Разбира се, не всички плодове могат да бъдат изсушени и съхранени за зимата, но можем да избираме между сливи, кайсии, стафиди, смокини, райска ябълка и други, а всички те са много вкусни.
Дали обаче са полезни сушените плодове?
Отговорът е да.
Те са добър източник на диетични фибри, витамини, минерали, фитонутриенти, микроелементи и фенолни съединения. Действат разхлабително, намаляват серумния холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, въздействат благоприятно за увеличаване на костната плътност, както и при някои видове рак. Консумацията им е ефективен начин за увеличаване на цялостния прием на плодове.
Има едно условие, за да запазят качествата си-технологията на сушене.
При температура на сушене над 40 градуса ензимите се разрушават. При температура на сушене над 60 градуса започва да се променя структурата на нутриентите. Най-добрият начин за сушене на плодове е през лятото. Тогава плодовете се сушат от естествената топлина на слънцето и по този начин максимално се запазват всички полезни вещества.
Източник: www.jenite.bg
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети
28.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век аптеките откриват ценните му качества и буквално са боготворели свойствата му векове наред. » Прочети