7 здравословни зимни зеленчука
Различните сезони ни предлагат разнообразие от зеленчуци, които могат да поддържат отличното ни здраве.Предлагам ви 7 типични за зимния сезон зеленчука, благодарение на които ще се чувствате в топ форма и ще си набавяте, така нужните за организма витамини и минерали.Стремете се всеки от предложените зеленчука да присъства всекидневно на трапезата ви.1. Кейл, морковиКейл съдържа повече калций от млечните продукти. Освен това е богат на магнезий, сяра, желязо, аминокиселини и е страхотна алтернатива за добро здраве за всяка възраст. Благодарение на него ще се заредите с бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които са от изключително значение за запазване доброто здраве на очите.2. Зеле, брюкселско зелеЗелето ще ви помогне да изчистите тялото от токсините и в същото време ще ви помогне да подобрите храносмилането си и функциите на черния дроб.3. Карфиол, броколиКарфиолът притежава многобройни предимства за здравето, благодарение на притежаваните от него фитонутриени. Съединения, които са отлична превенция срещу размножаването на раковите клетки, за по-добра сърдечно-съдова система, нормализира кръвното налягане и функциите на бъбреците. Има противовъзпалителни свойства и изключително богато на витамини, минерали и антиоксиданти.4. Праз лук, кромид лук, чесънИзключително полезен и богат на витамин В6, който подпомага разграждането на протеините в храната. Подходящ за употреба при хората страдащи от запек, против диабет тип 2, инфекции – действа като натурален антибиотик. Не пропускайте да комбинирате праз и кромид лук в ястията, които приготвяте през зимата. По този начин ще се насладите на истинските ползи и от двата силни противовъзпалителни продукта, а ако добавите и чесън, то нещата ще са още по-добре.5. Спанак, коприваИ двете съдържат магнезий, желязо, хлорофил – хранителни вещества, които помагат да поддържате тялото и здравето си във върхова форма. Копривата събрана през лятото успешно може да се изсуши и да се използва през зимата, като се добавя в супи или ястия. Изсушена тя не губи полезните си свойства. В случай, че не разполагате, то обезателно включете семе от коприва в менюто си.6. Червено цвекло, пащърнак, земна ябълка, черна ряпа
Червеното цвекло е сред фаворитите ми през зимата. Изключително богато на витамини, минерали и антиоксиданти. Спокойно можете да го използвате в суров вариант, но не губи свойствата си и при приготвяне на пара и подправено със зехтин. Изключително подходящ е за прочистване на тялото от токсини и е отличен за всякакъв вид детокс програми.7. Сладки, червени, обикновени или лилави картофиКаквито и да са, важното е да са картофи! Ще ви набавят необходимото количество калий, което е от изключително значение за поддържането на добро здраве. Сладките картофи батати притежават изключително полезни свойства, от които обезателно трябва да се възползвате през зимния сезон.Картофите са изключително подходящи, ако имате проблеми с храносмилателната система.
Източник: fitwell.bg