НОВИНИ

Пълнени постни сърмички

12 октомври 2015 12:30 | Коментари: 0
Пълнени постни сърмички

Есента е най-прекрасният сезон за вкусните пълнени постни сърмички, които традиционната българска рецепта е да са направени с лозови листа, но ви гарантирам, че пробвате ли ги веднъж с листа от цвекло - само така ще ги приготвяте.Рецептата на пълнените постни сърми с листа от цвекло е дело на мама, която е от домакините, които обичат да експериментират с нови вкусове и най-интересното е, че винаги съумява да те изненада с нещо вкусно и полезно за здравето. Така приготвените сърми могат да се ядат, както топли така и студени, което ги превръща в отлична алтернатива и за тези от вас, които искат да си вземат от тях за обяд в офиса.На пръв поглед само сложно изглежда цялата процедура, но истината, че за направата на вкусните сърми ще ви отнеме не повече от 30 минути за приготвянето на листата, плънката и съответно свиването. Важно е да изберете около 80 хубави листа, като ги бланширате само с потапяне в солена вряща вода за секунди и след това моментално ги сложите в студена.Необходими продукти:1 чаена чаша ориз2 средно големи моркови3 средно големи глави лук1 средно голям домат1 супена лъжица сушени зеленчуци2 чаени лъжички кимион2 чаени лъжички зелен магданоз2 чаени лъжички джоджен2 чаени лъжички копър сол4-5 супена лъжици мазнина1 чаена лъжичка пресен джинджифилСитно нарязания джинджифил, лук и настърганите моркови на едрото ренде, се задушават с 1/3 от мазнината и малко вода за 1-2 минути. Отстранява се капакът и се бърка сместа до изпаряването на водата, след което се прибавя настъргания домат смесен с 1 чаена лъжичка червен пипер. След като се изпари течността от домата се прибавя добре измития ориз. Бърка се докато ориза стане прозрачен, след което се слага топла вода около 50 милилитра. Водата трябва да се изпари. Тенджерата или тигана с ориза се отстранява от котлона и веднага се поставят всичките подправки, обърква се добре и за захлупва, за да се задуши добре за около 5-10 минути.На дъното на тенджерата, в която ще варите сърмите се поставят 1-2 супени лъжици мазнина, сърмичките се свиват и подреждат добре. Най-отгоре се поливат с 1-2 супени лъжици мазнина, слага се чиния, за да се задушат добре, поливат се с топла вода, без да ги покрие. От момента на завирането трябва да врат около 15 минути. Изцежда се водата, за да се използва за сос с ядково кисело мляко или краве кисело мляко и чесън. Премахнете чинията от и оставете на все още топлия котлон сърмите, за да премахне останалата излишна вода от тях за около 5 минути.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети