НОВИНИ

Леща гореща

4 октомври 2015 13:00 | Коментари: 0
Леща гореща

Лещата сгрява душата и носи многобройни ползи за здравето. Богата е на протеини, незаменими хранителни вещества, фибри и е подходяща за хора страдащи от диабет, инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания, лактозна или глутенова нетолерантност,  но също така е изключително подходяща за тези от вас, които се стремят към здравословен начин на хранене.Лещата е най-добрата превенция срещу няколко вида рак, особено за рак на дебелото черво. Стремете се тази вкусна и питателна храна да присъства на трапезата ви минимум 2 пъти седмично. Тя е изключително подходяща храна за есенния сезон, защото ни предпазва от депресии.Спомням си като дете, че ако едната седмица баба готвеше боб, на следващата идваше ред на лещата. По този начин тези две богати на протеини култури присъстваха в седмичното ни меню в рамките на 2-3 дни, в зависимост колко голяма тенджера беше сготвила баба.Предполагам, че и вие от време на време приготвяте леща когато се сетите, но сега ще ви предложа една изключително здравословна рецепта без запръжка и брашно, която е с малки корекции от традиционната леща, но ви гарантирам, че по вкус не отстъпва по нищо на вече познатата ви рецепта.Необходими продукти:2 чаени чаши леща1 глава кромид лук1 червена чушка3 броя моркови3 скилидки чесън2 средно големи картофа2 средно големи домата или 1 голям1 люта чушка1 чаена лъжица червен пипер1 супена лъжица градинска чубрица1 чаена лъжица джоджен1 чаена лъжица куркума1/2 чаена лъжица черен пиперхималайска сол6 супени лъжици зехтин1 връзка магданозИзмийте и сложете лещата да заври и изхвърлете обезателно първата вода. След което отново я върнете в тенджерата като към нея прибавите всички зеленчуци нарязани на средно голям размер - лук, морковите, чесъна и червената чушка. Добавете картофите цели. Оставете да къкри гозбата на слаб огън на котлона например на степен 4 или 5. След около 15 минути извадете и пасирайте картофите и ги върнете отново в лещата. Добавете лютата чушка, нарязаните на кубчета домати и всички подправки. Снемете от котлона и добавете зехтина и нарязания на ситно магданоз.Сервирайте лещата гореща с люта чушка, домашен ябълков оцет и пресен чесън. Препечете си и филийка ръжен хляб с квас или суров сушен хрупкав хляб. Да ви е сладко!

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

По-полезен ли е замразеният хляб?

Според публикации в TikTok замразяването на хляба го прави по-здравословен. » Прочети

Няколко важни супер ползи от оцета

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. » Прочети

Финансов хороскоп за м. май

Финансовият хороскоп за май е позитивен и вдъхновяващ за повечето зодии. » Прочети

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети