Леща гореща
Лещата сгрява душата и носи многобройни ползи за здравето. Богата е на протеини, незаменими хранителни вещества, фибри и е подходяща за хора страдащи от диабет, инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания, лактозна или глутенова нетолерантност, но също така е изключително подходяща за тези от вас, които се стремят към здравословен начин на хранене.Лещата е най-добрата превенция срещу няколко вида рак, особено за рак на дебелото черво. Стремете се тази вкусна и питателна храна да присъства на трапезата ви минимум 2 пъти седмично. Тя е изключително подходяща храна за есенния сезон, защото ни предпазва от депресии.Спомням си като дете, че ако едната седмица баба готвеше боб, на следващата идваше ред на лещата. По този начин тези две богати на протеини култури присъстваха в седмичното ни меню в рамките на 2-3 дни, в зависимост колко голяма тенджера беше сготвила баба.Предполагам, че и вие от време на време приготвяте леща когато се сетите, но сега ще ви предложа една изключително здравословна рецепта без запръжка и брашно, която е с малки корекции от традиционната леща, но ви гарантирам, че по вкус не отстъпва по нищо на вече познатата ви рецепта.Необходими продукти:2 чаени чаши леща1 глава кромид лук1 червена чушка3 броя моркови3 скилидки чесън2 средно големи картофа2 средно големи домата или 1 голям1 люта чушка1 чаена лъжица червен пипер1 супена лъжица градинска чубрица1 чаена лъжица джоджен1 чаена лъжица куркума1/2 чаена лъжица черен пиперхималайска сол6 супени лъжици зехтин1 връзка магданозИзмийте и сложете лещата да заври и изхвърлете обезателно първата вода. След което отново я върнете в тенджерата като към нея прибавите всички зеленчуци нарязани на средно голям размер - лук, морковите, чесъна и червената чушка. Добавете картофите цели. Оставете да къкри гозбата на слаб огън на котлона например на степен 4 или 5. След около 15 минути извадете и пасирайте картофите и ги върнете отново в лещата. Добавете лютата чушка, нарязаните на кубчета домати и всички подправки. Снемете от котлона и добавете зехтина и нарязания на ситно магданоз.Сервирайте лещата гореща с люта чушка, домашен ябълков оцет и пресен чесън. Препечете си и филийка ръжен хляб с квас или суров сушен хрупкав хляб. Да ви е сладко!
Източник: fitwell.bg