Вегански спаначени кюфтета
Сигурна съм, че знаете поне 2 рецепти на приготвянето на вкусни спаначени кюфтета, но смятам да ви дам рецепта за приготвянето им, която по нищо не отстъпва на традиционната. Напротив освен вкусни те са полезни, засищащи, ароматни и не на последно място подходящи за предстоящите Богородични пости.Кюфтенцата са изключително вкусни, питателни и полезни за здравето. Гарантирам ви, че няма да ви отнемат повече време от тези, които съдържат животински продукти. Лично аз харесвам тази версия повече от традиционната.Необходими продукти за 4 души:2 чаени чаши попарен, отцеден и пасиран или нарязан спанак, около 400 грама500 милилитра вода1 връзка пресен лук нарязан на ситно2 скилидки чесън300 грама овесени ядки, трици или царевично, оризово, картофено брашно1 супена лъжица пълнозърнест сусамов тахан1 супена лъжица сусам1 супена лъжица орехи, нарязани на ситно1 супена лъжица ленено брашно или семки½ чаена лъжица хималайска сол½ люта чушка нарязана на ситноЩипка чубрицаЩипка джоджен2 супени лъжици зехтинЗа соса:Ядково кисело мляко (можете за закупите от био магазините или да си приготвите сами)Щипка джоджен1 скилидка чесънЧерен пиперЗатоплете леко водата и в нея накиснете овесените ядки, трици или изсипете едно от изброените по-горе брашна – те са подходящи за хората с глутенова нетолерантност. Нека така останат в рамките на 15 минути. През това време подгответе спанака към който добавете сусамовия тахан, лютата чушка, чесъна, пресния лук, хималайската сол, чубрицата и джоджена. Към така получената смес добавете и накиснатите овесени ядки и семена. Объркайте внимателно и най-накрая добавете зехтина.В голяма тава поставете хартия за печене върху която започнете да нареждате кюфтенцата, които оформяте с помощта на ръце или да слагате със супена лъжица. За да оформите красиви кюфтета е добре ръцете ви да са мокри с вода или намазнени със зехтин.Така получените кюфтета изпечете във предварително загрята фурна на 180 градуса или спокойно можете да изсушите за няколко часа на 45 градуса.Сервирайте със сезона салата, суров хрупкав хляб от семена и сос приготвен от ядково кисело мляко, джоджен, чесън и черен пипер.Ако все пак сте почитатели на традиционната рецепта - ви предлагам такава ето ТУК!А ето ТУК можете да се насладите на спаначените палачинки!Да ви е сладко!