НОВИНИ

Важните въпроси за уголемяването на простатата – интервю с доц. Генадиев (завеждащ Отделението по урология към МБАЛ „Вита“)

1 ноември 2012 10:01 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ | Коментари: 2
Важните въпроси за уголемяването на простатата – интервю с доц. Генадиев (завеждащ  Отделението по урология към МБАЛ „Вита“)

1. Доц. Генадиев, колко често се среща „доброкачествената простатна хиперплазия“ сред българите?

Доброкачественото уголемяване на простатата се нарича доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). ДПХ се развива с напредване на възрастта при мъжете, предимно след 50-годишна възраст. Може да се каже, че при всеки втори мъж на тази възраст се среща това състояние, но не при всеки има оплаквания.

2. Кои симптоми предполагат, че мъжът има нужда от консултация със специалист уролог?

Простатата е жлеза, част от половата система на мъжете. Пикочният канал преминава през простатата. Когато започне увеличаването на простатата, при някои от мъжете пикочният канал – уретра – се притиска и урината преминава по-трудно при уриниране. С времето пикочният мехур загубва своята мускулна сила и възможността да преодолее стеснението и е възможно да достигне до пълна слабост и спиране на уринирането. В тази връзка възможните симптоми са свързани с бавно и с прекъсвания уриниране, невъзможност за задържане и контролиране на урината, както и необходимост от ставане през нощта с цел уриниране.

При наличие на някой от горепосочените симптоми мъжът непременно трябва да се консултира с уролог.

3. Препоръчвате ли профилактични прегледи при уролог? На кого (рискови възрастови групи, професии)?

Независимо от оплакванията, навършилите 50 години мъже трябва да започнат ежегодни профилактични прегледи при уролог не само заради оплакванията, а и за да се отхвърли диагнозата карцином (рак) на простатата. Задължително се изследва простато специфичен антиген – PSA. Съществува риск от онаследяване на карцинома на простатата.

4. Може ли доброкачествената хиперплазия на простатата да се предотврати?

Няма доказани методи за предотвратяване на този процес. Процесът може единствено да бъде забавен с помощта на медикаменти.

5. Има ли лекарства, които са ефективни при хиперплазия на простатата?

Медикаментите, които забавят увеличаването на простатната жлеза, се наричат инхибитори на 5-алфа редуктазата и се назначават само от уролог.

6. Какви са познатите методи на лечение на доброкачествената простатна хиперплазия?

Съществува медикаментозно лечение, което невинаги е достатъчно за постигане на добър ефект. Най-често е медикаментозно поведение и в много от случаите се стига до операция. Операцията има за цел премахването на уголемената част от простатата, която пречи на уринирането. Това може да се извърши през пикочния канал – уретрата. Методът се нарича Трансуретрална резекция – ТУР, и се извършва с прилагане на високочестотен електрически ток за медицински цели. Най-съвременната алтернатива на този метод е лазерната операция.

7. Какви са предимствата на лазерната операция пред стандартната ТУР?

Както казах, при стандартната ТУР процедура се прилага високочестотен електрически ток, който може да увреди околните на простатата тъкани. Cyber TM Thulium 150 Watt лазерът е най-ново поколение лазери за лечение на ДПХ и на конкременти – камъни – в пикочния мехур, уретер и бъбрек. Щастлив съм, че имам възможност да работя с такъв лазер в МБАЛ „Вита“. Основно качество на лазера е да бъде контролируем и да не уврежда тъканите в дълбочина. При Cyber TM Thulium 150 Watt лазера лазерният лъч прониква едва на 1.9 мм в дълбочина на тъканите за разлика от „Зеления лазер“, където проникването в дълбочина е почти два пъти повече – 3.8 мм. Това предимство предпазва пациента от нежелани странични ефекти от операцията.

Поради малкия процент на усложнения и минималната загуба на кръв по време на вапорезекцията на простата със Cyber TM Thulium 150 Watt лазера процедурата се оказва подходящ метод и за пациенти с придружаващи заболявания.

Нещо повече - възможността за промяна в настройките на мощността на лазера обуславя неговото приложение и в други медицински области освен урологията като: гинекология, неврохирургия, лапароскопска хирургия, обща хирургия и други.

8. Какъв е възстановителният период след операция на простатна хиперплазия?

По време на лазерната операция тази част от простатата, която пречи на уринирането, се вапоризира – изпарява – от лазерната енергия, без да се извършва рязане на тъканите и кръвоносните съдове, както при класическата Трансуретрална резекция. Това лечение протича с незначителна или напълно липсваща болка веднага след операцията. Липсва кървене по време и непосредствено след операцията. В някои случаи не се поставя катетър след операцията. Възможна е катетеризация за период от 2-3 дни след процедурата. Крайният резултат е пълно нормализиране на уринирането.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Йорданов  |  Дата: 3.11.2012 09:45

Здравейте,
Къде и кога мога да бъда прегледан и да ми бъте назначено лечение на простатата.
Йорданов.

Автор: А.Железов  |  Дата: 2.11.2012 11:02

Платена ли е лазерната операция от здравната каса

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Храните, които трябва да избягвате през пролетта

20.04.2024 (Коментари: 0)

С настъпването на пролетта и лятото е време да прегърнем свежите, сезонни продукти и да се възползваме максимално от изобилието, което предлагат тези сезони. » Прочети

Най-добрите арабски парфюми

20.04.2024 (Коментари: 0)

Едно от любимите четива на децата е приказките от 1001 нощ с разказите на Шехерезада. » Прочети

5 начина да привлечете всичко, което искате, с помощта на фън шуй

20.04.2024 (Коментари: 0)

Искате промяна в живота си и знаете в какво направление да я търсите, но не сте сигурни как да я осъществите? За начало може да започнете като седнете и напишете желанието/желанията си на един лист хартия. » Прочети

Внимавайте с тях! Това са най-подлите зодии!

20.04.2024 (Коментари: 0)

Астролозите са категорични, че чертите на характера на определен човек, зависят изключително много от неговата зодия. » Прочети

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети