ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Още 10 невероятни психични заболявания

9 януари 2012 17:30 / д-р Мария Цветкова | Коментари: 7
Още 10 невероятни психични заболявания

10-те най-странни психични заболявания

10. Стокхолмски синдром. Обикновено се развива при похищение, отвличане, изнасилване. При него жертвата развива силни чувства, обвързаност към похитителя си.

9. Синдром Лима. Това е огледалният синдром на Стокхолмския. При него похитителят развива симпатия към жертвата и започва да действа в неин интерес.

8. Синдром на нежелания крайник. При това заболяване болният е убеден, че един или повече от неговите крайници му причиняват нечовешки болки и страдания. При условие че крайниците на пациента са напълно здрави. Той обаче вярва и прави всевъзможни опити да се отърве от тях. Болните смятат, че ампутацията е решението за прекратяване на техните мъки.

7. Синдром на чуждата ръка. Пациентите са убедени, че не могат да контролират ръката си и тя има собствена воля. Смятат, че движенията й са напълно независещи от тях.

6. Синдром на Диоген. Болните губят всякакво чувство за свян и срам. Самокритичността напълно липсва, могат да направят всичко пред всеки.

5. Трихотиломания. Колкото трудно за произнасяне е заболяването, толкова по-трудно се оказва и за лечение. Пациентите постоянно късат своите косми, косъм по косъм и почти нищо не е в състояние да ги спре. Среща се както сред деца, така и сред възрастни.

4. Мюнхаузен синдром. Пациентите се преструват изключително убедително на болни, стремейки се да привлекат внимание. Реално нямат никакви физически оплаквания, но изключително добре имитират такива.

3. Митомания. Болните не могат да спрат да лъжат. Лъжат за всичко, без оглед на ползата от това. Дори за очевидни и ясни неща са способни да съчинят колоритни истории.

2. Редупликативна парамнезия. Пациентите са обзети от убеждението, че местата, на които са, и хората, с които общуват, са подменени и всъщност това са техни дубликати. Вярват, че това е конспирация, измама и че се намират в паралелна действителност на оригиналната, към която принадлежат.

1. Раздвоение на личността. Заболяване, познато на всички нас от филмите. Това обаче е не просто болест, която е атрактивна за филмов сценарий, а изключително трудно и сложно за лечение тежко заболяване. В пациента живеят две личности, които управляват тялото му. Болестта се свързва с тежка психическа или физическа травма, най-често в детството. Среща се най-често в Северна Америка.

Прочетете още: 10-те най-странни психични заболявания

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (7)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: snezha  |  Дата: 20.04.2012 09:54

priatelkata mi sled razdialata s partniora si /koito se otnasiashe kam nea absolutno neuvajitelno i jiveeshe na nein grab/ zapochna da si podstrigva kosata. sega e obrasnata glava i nemoje da se spre. kazvala mi e che kato zapochne niama spirane ,izpitva chuvstvoto che iska da iztragne vseki kosam . no tia se podstrigva s malka nojichka i e skalpa i e kato obrasnat do koja. tova prodaljava veche dve godini. izolira se ,chete samo za izvan zemni i za novia svetoven red,za iluminati i tem podobni. ot krasiva jena s razkoshna kosa se prevarna v chovek s vid na kloshar. kak moga da i pomogna?

Автор: 747  |  Дата: 13.01.2012 09:46

мдам, някой вече ми е взел думата от устата: не е "Мюнхен синдром", а Синдром на Мюнхаузен - не идва от гр. Мюнхен, а от барон Мюнхаузен :)

Автор: Dr. Savov  |  Дата: 13.01.2012 09:22

Syndrom na Baron von Münhausen, a ne München!

Автор: деструктивна  |  Дата: 10.01.2012 12:29

на тези психолози им липсва дължина на въжето/на което трябва да увиснат всичките
:))))) :)) :)

Автор: Razvigor  |  Дата: 10.01.2012 10:47

Interesni bolesti:)
Samo edno malko razjasnenie: Opisaniat "Munchen syndrome" vsashnost se naricha Munchausen syndrome
Enjoy!

Автор: Badun  |  Дата: 9.01.2012 21:45

Egati i ludite bukvalno zabolqvaniq... Male male

Автор: Lussy  |  Дата: 9.01.2012 21:30

Яко, май имам едно-две от тези :)

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети