НОВИНИ

Хранително натравяне – симптоми и лечение

25 август 2011 15:00 / Галин Петков | Коментари: 1
Хранително натравяне – симптоми и лечение

С 40% се увеличават хранителните натравяния през лятото – поне такава е статистиката.

Причините най-често са банални: неизмити плодове, гъби, храна от крайпътно заведение.

Продукти, предизвикващи натравяния:
Неизмити или развалени плодове и зеленчуци
Симптоми: 4-5 часа след тяхното консумиране започват болки в корема, гадене, повръщане. Натравянето с продукти, обработени с химически вещества, често е съпроводено от алергична кожна реакция и лекарската намеса е задължителна.
Какво да се прави? Промиване на стомаха с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, слабително средство и/или клизма. Когато повръщането спре, болният трябва да приеме 6-10 таблетки активен въглен, а след това много топли течности. Добре е едно денонощие да се гладува, а после да се премине на лека храна: супи, сухари.

Развалени месни продукти
Симптоми: След 7-8 часа започва мъчително гадене, усещане за тежест, болки в стомаха, температурата се повишава до 38 градуса, може да се появи и главоболие.
Какво да се прави? След промиване на стомаха за премахване на спазмите е добре да се вземe някакво лекарство – най-добре след консултация с лекар. Не трябва да се приемат аспирин или аналгетици или да се поставя горещо върху стомаха. Необходимо е да се приемат топли течности.

За да не се стига дотам:

- Съхранявайте суровото месо отделно от другите хранителни продукти.
- Никога при готвене не използвайте водата от размразеното месо.
- Винаги опичайте добре месото, особено птичето (пиле, пуйка, патица - заради птичия грип трябва да мине много добра термична обработка) и рибата.
- По възможност не купувайте готова кайма, а искайте да я смелят пред вас. Гответе каймата в деня, в който сте я купили.

За намаляване на рисковете от разпространение на зарази и хранителни натравяния почиствайте грижливо работните плотове след обработване на сурово месо или кайма. Никога не обработвайте месото едновременно и на едно и също място с други храни и следете да няма пряк контакт между тях, както и за това кръв или вода от месото да нe попадат в досег с други храни.

Риба
Симптоми: Рибните натравяния протичат като правило много тежко. След 4-5 часа се появява гадене, повръщане, куркане на червата и болки в стомаха, понякога и затруднено дишане.
Какво да се прави? Промивка с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, слабително и клизма. След прекратяване на повръщането се приема активен въглен и постепенно се преминава към лека храна.

Яйца. Пасти и торти с крем
Симптоми: Това може да е салмонела. В такъв случай температурата се повишава до 39 и повече градуса, появява се обща отпадналост, главоболие, треска, гадене, повръщане, а по-късно и диария.
Какво да се прави? Веднага трябва да се потърси консултация със специалист и преди това да не се вземат никакви лекарства. Стомахът се промива с топла вода с калиев перманганат, може да се направи клизма.

Гъбени, месни или смесени консерви
Симптоми: Ако сте станали жертва на ботулизма, ще настъпи влошаване на зрението, разширяване на зениците, усещане за сухота и дращене в гърлото, спазми на мускулите на езика. При опит да се пие вода, течността се излива през носа. Признаци на типично хранително отравяне (повръщане, болки в стомаха, температура, повръщане) при ботулизма не се наблюдават. Болестта се проявява след 12 часа, а понякога – дори след 1-2 денонощия.
Какво да се прави? Незабавно да се извика бърза помощ. Ако болният не получи специализирана помощ, и то в болница, има опасност от смърт поради парализа на дишането. Докато дойде помощта, направете промивка на стомаха с топъл 2% содов разтвор и разтривайте ръцете и краката на болния. Ако човекът загуби съзнание, силно стиснете кутретата на ръцете.

Гъби
Симптоми: Натравянето се проявява обикновено след 5-7 часа. Първите признаци са остра болка в стомаха, гадене, повръщане, виене на свят, главоболие, забавен пулс, студена пот.
Какво да се прави? Да се извика бърза помощ. Помага промиване на стомаха, клизма със слаб разтвор на калиев перманганат или сода, слабително средство. След това на болния трябва да се даде чаша силно кафе или чай и му се разтриват ръцете и краката. Необходимо е той да приема студена, леко подсолена вода, за да се избегне обезводняването и да се изкарат токсините.
Какво не трябва да се прави? Абсолютно забранено е да се дава на пострадалия алкохол – той разширява съдовете и засилва разпространението на отровата. Пострадалият не трябва сам да отива в болницата – физическото натоварване засилва сърдечната дейност, което ще доведе до засилено поглъщане на токсините.

А ако това е дизентерия?
Тази инфекция поразява стените на червата, на първо място тези на дебелото черво. Инкубационният период е от 1 до 7 дена. Симптомите наподобяват тези на обикновеното натравяне. Характерен признак за дизентерията са течните фекалии с примеси от кръв и слуз. Спешно трябва да се извика лекар, в противен случай всичко може да завърши с инфекциозно-токсичен шок с летален изход.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: vladi  |  Дата: 25.09.2012 09:40

zdraveite zna4i zna4i v4era se poqviha nqkvi papki po tqloto mi po to4nopo korema i vrata sarbat stra6no mnogo kajete skakvo da gi maja mnogo mi se molq predi 4ri godiniiskarah 6arkai ne vqrvam tva pak da e 6arka vazmojno li e da enqkvo hranitelno natravqne onzi den imah za malko temeperetyra imi se gade6e molqvi kajete kak se lekuva ako ima ne6to mi pi6ete na skaipa mal4o1987

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети