ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

10 причини да хапвате люто

16 февруари 2011 17:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
10 причини да хапвате люто

Пикантната храна се харесва по целия свят, тъй като лютивият вкус прави много ястия още по-вкусни.  Широко разпространено е, че лютивата храна е вредна. В последни проучвания обаче тази теза е оборена. Лютивото носи много повече ползи за организма ни, отколкото вреди.

Вижте десет топпричини, заради които можете спокойно да хапвате пикантна храна и да се радвате на добро здраве.

1.       Помага да загубите тегло. Лютивите чушки съдържат капсаицин, който ускорява метаболизма и кара тялото ни да гори повече калории, при това по-бързо. Това вещество повишава телесната температура и сърдечната честота. Хората, които ядат лютива храна, по-рядко имат наднормено тегло, сравнено с другите.

2.       Полезно е за сърцето. Според новаторски проучвания лютото е полезно за сърцето. Консумацията на пикантни храни се асоциира с ниски нива на лошия холестерол и засилен имунитет към възпалителни заболявания. Последните се смятат за рисков фактор за сърцето. Учените привеждат като аргумент, че в регионите, където националната кухня е по-пикантна, процентът на засегнатите от инфаркт и инсулт е по-нисък.

3.       Подобрява циркулацията. Лютивите храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Особено полезни за сърдечносъдовата система са лютите чушки, които имат в състава си и високи дози витамини А и С, които заздравяват стените на съдовете.

4.       Против рак. Много проучвания сочат, че редовната консумация на чили и къри понижава риска от раково заболяване. В някои от проучванията се съобщава за потискане на растежа на раковите клетки от капсаицина. В страните, където обичайно храната е богата на капсаицин, случаите на онкологични заболявания са по-малко, сравнено със средностатистическите данни. Примери за това за Мексико и Индия, където хората заболяват по-рядко от рак.

5.       Подобряват храносмилането. Лютивата храна увеличава кръвотока към стомаха, което прави храносмилането по-добро. Освен това капсаицинът убива бактерията, причиняваща язва на стомаха – H. Pylori. Съответно лютото е добра превенция срещу язва, което е в разрез със съществуващата теория за лечение на заболяването.

6.       Артрит. Американски изследователи докладват, че консумацията на люто води до облекчение на артритните болки. Някои от веществата в лютите чушки имат противовъзпалително действие, което допълнително помага при това заболяване.

7.       Настинка и грип. Капсаицинът ни кара да се потим повече, което облекчава тялото ни, когато сме болни. Освен това помага за отваряне на назалните синуси (отпушва носа).

8.       Помага при безсъние. Любителите на лютива храна заспиват по-бързо и по-лесно според австралийско проучване. Те се събуждат по-лесно, стават по-бързо от леглото и са по-енергични през деня.

9.       Подобрява настоението. Лютите чушки покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които потискат болката и отговарят за доброто настроение. Според смели учени можем дори да преборим леки форми на депресия с повечко люто.

10.   Подобрява дишането, помага при кашлица. Лютото действа като отхрачващо средство и се смята, че може да се отрази благоприятно на хора с астма, хроничен бронхит, емфизем, синузит и други респираторни заболявания.

Въпреки всички посочени ползи, консумирайте люто с мярка, особено ако имате много деликатен стомах или сте много чувствителни към люта храна.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обичате ли кафе? » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети