СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА

Кожни алергии – причини и начини за предпазване

25 януари 2011 09:09 / д-р Развигор Дърленски | Коментари: 2
Кожни алергии – причини и начини за предпазване

Aлергичните кожни заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от някаква алергия. Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда, е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Кожните алергични болести са тема, която привлича обществения интерес, но същевременно съществуват и различни митове и „популярни заблуди“ за кожната алергия. Групата на алергичните кожни реакции е разнородна и обединява различни болести: контактен дерматит (екзема), атопичен дерматит (вкл. невродермит), уртикария (позната още като копривна треска), оток на Квинке, алергични васкулити, лекарствени кожни реакции и др. Ето защо е трудно да се вземат общи профилактични мерки за всички кожни алергии. Независимо от разнообразното естество на алергичните кожни реакции, в ежедневието си хората могат да спазват редица правила за правилно поддържане на кожата и избягване на контакт с различни алергени. Ето някои от тях.

Поддържайте кожата си добре хидратирана. Сухата кожа е предпоставка за по-лесното проникване на алергени и иританти (дразнещи вещества). За да се избегне това, винаги след къпане използвайте хидратиращо мляко или крем, които нанасяйте по цялото тяло. Уместно е и използване на омазняващи масла за баня (вана) по време на къпане.

При къпане използвайте вода с температура, близка до телесната. Много горещата вода допълнително изсушава кожата. Продължителността на един душ не трябва да е повече от 5 минути. Препоръчително е използването на течни измиващи средства, които не са с много високо (алкално) pH.

Не използвайте директно върху кожата парфюми, а по възможност ги прилагайте върху дрехите. Не се препоръчва използването на ароматизатори за въздух.

Избягвайте директен кожен контакт с вещества, към които предполагате, че сте алергични. Това е сигурен механизъм за предпазване от развитие на алергична реакция.

Не позволявайте върху кожата ви да попадат детергенти, органични разтворители, бои, перилни и измиващи препарати.

Използвайте течен перилен препарат и изплаквайте два пъти прането.

Избягвайте безразборно приложение на козметични средства върху кожата.

При съмнение за кожна алергия към дадено вещество се консултирайте с вашия дерматолог. В голям процент от случаите не се касае за същинска алергия, а за псевдоалергична реакция, реакция на дразнене или за синдром на чувствителната кожа.

Не забравяйте, че алергията към дадено вещество може често да е кръстосана, тоест вие да реагирате по сходен начин и към вещества със сходна химична структура. Пример за това е сходството на алергията към пигмента в боите за коса, някои антибиотици, някои локални анестетици (упойващи вещества) и текстилни бои.

Почиствайте мухъла от вашия дом и офис. Проветрявайте затворените помещения редовно.

Използвайте биологични филтри за вашите климатици.

Използвайте хипоалергенни възглавници и дюшеци при установена алергия към акарите от домашния прах. Акарите също могат да бъдат открити в различни текстилни материи и изделия – килими, мокети, плюшени играчки, губери, завивки и др.

При съмнения за фотоалергия, наричана още слънчева алергия, е желателно предпазване от слънцето. Това става чрез фотозащитни кремове и средства (шапки, тениски, чадъри). Често обаче фотоалергията е към някои от съставките на фотозащитните кремове.

За ефективна защита при алергия с участието на ултравиолетовата (УВ) светлина (слънчева алергия) използвайте фотозащитен крем, който защитава не само от УВБ лъчите, но и от УВА лъчите (внимавайте с описанието на опаковката на продукта).

Ако освен кожни симптоми имате и затруднения в дишането или реакцията е остро възникнала и е в областта на лицето (или устната лигавица), незабавно потърсете лекарска помощ.

При съмнение за кожна алергия към даден медикамент се консултирайте с вашия дерматолог. Голяма част от нежеланите кожни реакции към лекарства всъщност не възникват по алергични механизми.

Въпросът за диетата при кожни алергии е спорен и се решава индивидуално при всеки отделен случай. Самолечение чрез диета е често неефективно и безрезултатно.

Консумацията на дадени храни може да влоши алергичната кожна реакция по неспецифични механизми (без да сте алергичен към тази храна). Това са продукти, богати на хистамин или стимулиращи отделянето му, например ягоди, домати, синьо сирене, морски храни, алкохол и др. Попитайте вашия дерматолог в случай на съмнение за такъв тип реакция.

Пациенти с установена алергия от бърз тип (например при ухапване на пчели, оси) или други животозастрашаващи състояния трябва да носят със себе си винаги писалка с адреналин за инжектиране.

Не прибягвайте към самолечение на обривите, появили се по вашата кожа. Консултирайте се с вашия дерматолог.

За контакт с автора:

д-р Развигор Дърленски, д.м.

дермато-венеролог

ДКЦ „Токуда“

тел: 0890 545599; 0882 933713

www.darlenski.com

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: sisi  |  Дата: 24.11.2012 12:46

4upi si glavata kaji kak da se prmahne zavinagi tas smotanata alergiq a ne kak da se pretpazq ot neq UMRQL DOKTOR

Автор: Милена Алексиева  |  Дата: 23.11.2012 10:36

Много мил и внимателен доктор!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Какво трябва да знаем при изгаряне на кожата

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Изгарянията се измерват според степента на сериозност – първа, втора или трета степен. » Прочети

Как да се предпазим от високите нива на холестерол

Холестеролът – едно от нещата, които буквално ни убиват в днешно време. » Прочети

„Сексуалното пристрастяване” – има ли такова животно?

9.03.2011 / доц. Румен Бостанджиев (Коментари: 0)

Съществуват хора, които трудно се ориентират в сложността на света и постоянно търсят етикети, с които другите вече са обозначили нещата. » Прочети

Как се храним днес и колко време отделяме за здравето си ?

Съвременната статистика твърди, че храненето е в основата на много голяма част от заболяванията, които имаме.

» Прочети

Профилактика на заболяванията на хипофизната жлеза

23.11.2010 (Коментари: 3)

Хипофизната жлеза е малка жлеза с вътрешна секреция, която е разположена в основата на черепа. » Прочети

Как да се справим с ниското „либидо“?

15.11.2010 / доц. Румен Бостанджиев (Коментари: 0)

Терминът либидо все още широко се използва в някои медицински специалности, въпреки че неговото значение отдавна е загубило клиничен смисъл. » Прочети