Д-р Баев: „ГМО е вредно! Кой твърди, че не е?!“
Никой все още не е доказал, че ГМО (генномодифицираните организми) са безвредни за човешкия организъм. С тези думи към нас се обърна наша читателка, възмутена от казаното в интервю за DoctorOnline от диетолога Донка Байкова. Интервюто с нея можете да видите тук.
След сигнала ние потърсихме мнението на д-р Диди Баев, биолог.
DoctorOnline.bg: Д-р Баев, как точно ГМО влияят на организма ни? Защото аз като потребител не разбирам как е възможно промяната в гените на друг организъм да повлияе пряко върху храносмилателната или ендокринната система, да речем.
Д-р Баев: Разбира се, че не може да повлияе пряко. Но все още генетичното модифициране не е толкова прецизно, колкото трябва да бъде. Казвам това, защото, ако процедурата не е прецизна, то изменените гени попадат където си „поискат“. Това неминуемо води до мутации. А оттам и променената структура на хранителния продукт. Това не влияе пряко върху тялото ни, но влияе на химично ниво. Т.е. вредните химикали, които се съдържат в минимални количества в органичните продукти, са многократно увеличени вследствие на генетичната мутация. И оттам се променят и биохимичните процеси в организма, водещи до редица заболявания. Все още обаче се работи и по двете твърдения – безвредно и вредно.
DoctorOnline.bg: Какви заболявания?
Д-р Баев: Най-често имунни заболявания. През последните години в САЩ се забелязва увеличение на имунните заболявания и алергиите. Все по-често се твърди и че причината за това е консумацията на ГМО продукти. Знаете, те са били въведени първо в Щатите преди около две десетилетия. Разберете, че ние сме свикнали с околната среда и сме го правили в продължение на милиони години. И сега изведнъж през последните десетилетия ние променяме хранителните си навици. Това неминуемо води до последствия върху организма, защото на него му трябва време, и то доста, за да се приспособи към новите условия, химическите свойства на храните, различните нива на веществата в тях и пр. Това не може да стане за 100, 200 или 300 години, а са необходими хиляди. За съжаление дотогава ще са налице доста здравословни проблеми вследствие на променения ни хранителен режим.
DoctorOnline.bg: Как можем да различим ГМО продуктите, които не са отбелязани на опаковката като такива?
Д-р Баев: Ще ви отговоря веднага – не можем. Причината е очевидна, промените са на генетично ниво и на вид може и да няма разлика с органичния продукт. Но бъдете сигурни, че пуканките за микровълнова фурна например са направени от 100% модифицирана царевица. Да не говорим и за подобрителите натриев глутамат (познат още като Е621)и аспартам...
DoctorOnline.bg: Какво могат да причинят?
Д-р Баев: Искам да направя едно уточнение. Сега някой ще каже: „Абе, какво ще ми стане от един бонбон или парче шоколад с натриев глутамат?“. Отговорът е – нищо. За съжаление обаче не е само едно парче. Е621 се съдържа в почти всички хранителни продукти, предлагани на пазара. В хранителната индустрия се използва като овкусител. В организма ни обаче той е невротрансмитер. Твърди се, че той е безвреден. Това е така. Но ако започне натрупване в организма, той може да предизвика редица заболявания на ЦНС (централната нервна система) като Паркинсон, Алцхаймер. Дори може да доведе и до повишена агресия, хиперактивност и други неблагоприятни състояния...
DoctorOnline.bg: Но така се оказва, че освен с ГМО, се тровим и с редица други подобрители. Как да се предпазим? В крайна сметка какво да ядем?
Д-р Баев: Няма начин. За да се реши проблемът, трябва да се разработи дългосрочна стратегия за насърчаване на малките селски производители и най-вече за управление на околната среда. Защото, знаете, индустриалните продукти са пълни с какви ли не подобрители, овкусители, плодовете са пръскани с безброй препарати за повишаване на трайността и унищожаване на вредителите... Всичко това се отразява и на нашия организъм. Важно е да не мислим и да живеем само за днес, защото трябва да оставим наследство и на децата ни. За съжаление в България подобна стратегия няма, но е абсолютно необходимо да бъде разработена.
vhDUzO , [url=http://fcxrrzhmzbvi.com/]fcxrrzhmzbvi[/url], [link=http://lkuxcrdfridj.com/]lkuxcrdfridj[/link], http://lwrnjhpunjeg.com/
KWsQxb <a href="http://kqazbmadrmwj.com/">kqazbmadrmwj</a>
JP2bLK , [url=http://nofxqbczcaky.com/]nofxqbczcaky[/url], [link=http://bfixjbishvpp.com/]bfixjbishvpp[/link], http://mivirahizvmq.com/
MxhlE9 <a href="http://bszjwoxolnke.com/">bszjwoxolnke</a>
Wham bam thank you, ma'am, my qeusitons are answered!
It's good to get a fresh way of lkoonig at it.
Това вече е правилната позиция. Дори за децата вече е ясно, че ГМО е вредно, не само за организмите, но и за природата. Това е напаст, която не трябва да допускаме нито в околната среда - да садим царевица и картоф, нито в храните...